Chcesz kupić zakwas na barszcz czerwony? Kliknij tu.
Nie jest prawdą, że barszcz czerwony to danie tylko na święta, którą jemy na ogół podczas Wigilii lub większych rodzinnych imprez okolicznościowych. W domach, w których zwyczaj spożywania obiadów z dwóch dań wciąż się utrzymuje, barszcz czerwony często spotykany jest na stolikach zarówno w formie zupy, jak i jako dodatek do innych dań.
Barszcz czerwony – pasuje do krokietów z mięsnym farszem i do ziemniaków
Wydaje się, iż barszcz czerwony to łatwa do przygotowania zupa z buraków, która w rzeczywistości nie jest bardzo pożywną potrawą. Lecz właśnie jego kwaskowaty, a zarazem lekko słodki aromat sprawia, iż bardzo dobrze współdziała on z innymi smakami. Popularnych “wkładek” do barszczu czerwonego jest masa – jedni wrzucają weń uszka z kapustą, mięsem bądź grzybami, inni preferują w nim plastry kiełbasy, kartofle i jajko na twardo. Barszcz czerwony to doskonałe danie na obiad, lecz też apetyczna przekąska bądź kolacja na ciepło – gorąca szklanka tej zupy idealnie podkreśli smak bułeczki drożdżowej z mięsnym nadzieniem czy chrupkiego pasztecika z pieczarkami.
Trzeba zaznaczyć, że barszcz czerwonyjest zupą nietuczącą, o ile nie dodano do niego śmietany. Danie to uważane jest za zdrowe, gdyż zawiera witaminy z grupy B oraz witaminę C, kwas foliowy, mangan, jak również wiele żelaza, i z tego powodu poleca się je osobom cierpiącym na anemię. Z kolei ze względu na to, że bazą tej potrawy są buraki zawierające sporo cukru, a przy tym zazwyczaj zjada się ją z dodatkami zawierającymi duże ilości węglowodanów, powinni na nią uważać osoby, u których rozwinęła się cukrzyca.
Barszcz czerwony jest najsmaczniejszy z dodatkiem zakwasu z buraków kiszonych!
Nie powstał uniwersalny przepis na barszcz z buraków – każdy szef kuchni używa własnych ulubionych dodatków i na różny sposób doprawia tę potrawę. Niektórzy kochają barszcz na ostro, dobrze pieprzny, drudzy dodają do niego nieco cukru, żeby wydobyć naturalny słodkawy smak buraka. Jedno natomiast jest pewne – barszcz czerwony jest najlepszy, gdy gotuje się go na zakwasie. Zupa na bazie zakwasu z buraków kiszonych ma bardziej specyficzny, kwaskowaty aromat oraz wyróżnia się bardziej wyrazistą czerwoną barwą, a przy tym zawiera więcej pożytecznych minerałów i witamin. Taki zakwas z buraków kiszonych można rzecz jasna przyszykować na własną rękę, ale proces fermentacji trwa minimum siedem dni. Jeżeli jednak raptem najdzie cię ochota na tę zupę, absolutnie nie musisz tyle na nią czekać – wystarczy, że kupisz buteleczkę zakwasu na barszcz czerwony w sklepie bądź online.
Dane firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]