Zobacz, gdzie zamówić ogórki kiszone, wejdź na https://tinyurl.com/ykx7jp3w.
Na kanapce, w zupie, w sałatce warzywnej bądź w formie dodatku do dania głównego – ogórki kiszone w środkowoeuropejskiej kuchni wykorzystujemy częściej aniżeli chcielibyśmy przyznać. I my to popieramy, ponieważ kwaszone warzywa są równie pyszne, co zdrowe.
Kwaszone ogórki – kup gotowe albo zrób je samodzielnie
Ogórki kwaszone to warzywa, które wystawiono na działanie naturalnego procesu fermentacji. Ich wykonanie jest bardzo proste. Wykorzystuje się do tego beczułki z drewna albo duże kamienne garnki, w których ogórki zalewa się solanką. Następnie stawia się je na nie mniej niż 2 tygodnie w chłodziedo momentu, aż fermentacja mlekowa zakonserwuje zawartość. Amatorzy mało kwaśnych smaków mogą spożyć ogórki już po paru dobach – ogórki tego typu nazywamy „małosolnymi”. W bazowej recepturze do solanki wraz z ogórkami dodaje się koper i ząbki czosnku, jakkolwiek smak ogórków kiszonych można wzbogacić również różnymi dodatkami, przykładowo liśćmi czarnej porzeczki, czarnym pieprzem bądź cząstkami marchwi. Oczywiście nie każdy ma czas ani dużo miejsca w kuchni, aby na własną rękę przyszykować takie kwaszonki. Nie każdy dysponuje także spiżarką albo piwnicą, w której może magazynować przetwory w ogromnych ilościach. Nie oznacza to natomiast, że jest się zmuszonym zrezygnować z ogórków kwaszonych – zawsze możemy nabyć je w markecie na wagę bądź w poręcznych opakowaniach, np. w woreczkach z folii albo w kubełkach z rączką, które bez trudu da się schować w lodówce.
Czy powinno się jeść kiszone ogórki?
Od wieków znane jest przekonanie, iż warzywa wystawione na działanie fermentacji dobrze oddziaływają na ludzki układ pokarmowy. I tak jest w rzeczywistości, ponieważ wraz z kiszonkami konsumujemy pomocne kultury bakterii, które obniżają pH jelit oraz korzystnie wpływają na ich florę, wspomagając tym samym proces trawienia. Jednak to nie wszystko! Ogórki kiszone są nietuczące (to około 12 kilokalorii na 10 dag), a jednocześnie zawierają między innymi witaminę K1, D i C, witaminy z grupy B, a także mnóstwo minerałów niezbędnych do poprawnego działania organizmu, to przykładowo magnez, żelazo, wapń, cynk czy potas. A co z zalewą po ogórkach kiszonych? O ile doceniamy cierpkie smaki, rekomendujemy nie wyrzucać jej po zjedzeniu kwaszonek. Lepiej ją wypić lub wykorzystać do zupy ogórkowej, ponieważ w czasie kiszenia witaminy przechodzą po trosze do soku. Należy jednakże podkreślić, na kiszonki powinny uważać osoby chorujące na nadciśnienie – w kwaszonkach może znajdować się bowiem pokaźna ilość soli.
Dane firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]