środki dezynfekujące, środki do dezynfekcji powierzchni mające kontakt z żywnością

Gdzie stosuje się środki dezynfekujące?

Profesjonalne środki antyseptyczne pozwalają utrzymać czystość rozmaitych powierzchni. Gdzie są używane i jak działają? Dlaczego warto się w nie wyposażyć?

Środki do dezynfekcji – działanie i ich skład

Dostępne w sprzedaży środki dezynfekujące mają na celu mycie oraz odkażanie powierzchni i narzędzi. Dzięki nim możliwe jest usunięcie szkodliwych czynników, które mogą transferować zakażenia krzyżowe lub mieć inny negatywny wpływ na zdrowie człowieka. Profesjonalne preparaty są wzbogacone o składniki eliminujące drobnoustroje oraz bakterie. W skład środków do dezynfekcji powierzchni z reguły wchodzi nadtlenek wodoru, poliaminy, kwas nadoctowy, chlor, aldehydy, czterorzędowe związki amonowe, alkohol, jak również mnóstwo innych komponentów. Do najczęściej stosowanych preparatów należą płyny w sprayu, żele, oleje (np. do narzędzi chirurgicznych) oraz chusteczki do dezynfekcji.

Środki do dezynfekcji powierzchni – zastosowanie

Środki antyseptyczne stosowane są zawsze tam, gdzie niezbędne jest utrzymanie sterylnej czystości – w kuchniach, na stołówkach, laboratoriach czy w placówkach medycznych, gastronomicznych. Środki do dezynfekcji powierzchni używane są do sterylizowania podłóg, urządzeń sanitarnych, toalet, blatów, znajdują również zastosowanie przy czyszczeniu sztućców, krajalnic, blenderów, maszynek do mięsa oraz innych przedmiotów czy maszyn. Kluczowe jest dobranie właściwego preparatu dezynfekującego do powierzchni – niektóre preparaty działają zbyt intensywnie i są w stanie uszkodzić czyszczony materiał. Zachowanie ostrożności jest konieczne przede wszystkim w przypadku powierzchni ceramicznych – pisuarów, muszli klozetowych czy umywalek.

Dane firmy:
Sklep VerdeAvis.pl
Petrus Serwis Piotr Janas
Staniątki 376
32-005 Niepołomice

Mob.: +48 783-332-495
E-mail: [email protected]