Barszcz biały i żurek – pyszne zupy na zakwasie z mąki

Jeśli potrzebujesz zakwasu na żurek w butelce, kliknij tu.

Obecnie rzadko już spożywamy obiady składające się z dwóch posiłków. Przez ciągły braku czasu, co wywołuje potrzebę szybkiego nasycenia się, często rezygnujemy z zup, wybierając posiłki, które kiedyś oferowane były przeważnie jako to większe danie. Lecz tradycyjne polskie zupy, takie jak barszcz biały i żurek, długo jeszcze będą nam towarzyszyć. Nawet jeśli samodzielnie przygotowujemy je już tylko sporadycznie, to wciąż stanowią one stały punkt na karcie dań restauracji oraz gospód z polską kuchnią, jak również są powszechnie stawiane na stołach w czasie spotkań bożonarodzeniowych i wielkanocnych.

Barszcz biały a żurek – co odróżnia te zupy?

Gdy spyta się obywatela polski o zupę gotowaną na mącznym zakwasie, to natychmiast przytoczy on albo żurek albo barszcz biały. Sporo osób nawet nie rozróżnia, że to dwa odrębne dania, używając tych nazw zamiennie. Tymczasem zasadniczo żurek gotuje się z zakwasu mąki żytniej, barszcz biały natomiast – na zakwasie na mące pszennej. Jednak to nie jedyne, co dzieli te zupy, aczkolwiek trzeba dobitnie podkreślić, że nie ma jednego kanonicznego przepisu na żurek i kolejnego na barszcz biały. Kuchnia jest przecież sztuką, a każda potrawa jest odbiciem indywidualnych smaków i kunsztu kucharza. Co jednakże da się wskazać to fakt, iż do barszczu białego zwykle dodaje się więcej grzybów i warzyw. Zabiela się go także najczęściej mlekiem, a do jego zakwaszenia w zastępstwie zakwasu z mąki można użyć sok z ogórków kiszonych albo z kapusty kiszonej. Natomiast z żurkiem sprawa jest bardziej skomplikowana, bo w ramach tej grupy zup wyróżnia się 3 typy:
– kwaskowaty, zawiesisty żur sporządzany zwykle z pokaźną ilością ząbków czosnku, również na zakwasie z mąki owsianej i gryczanej, serwowany z kawałkami kartofli;
– lekki, niezbyt zawiesisty żurek, zabielany szczodrze śmietaną i doprawiany dużą ilością majeranku, podaje się go zwykle z jajkiem i pieczywem;
– oraz zalewajkę – czyli “chudą” zupę, w której pokrojone w kostkę ziemniaki zalewa się zakwasem chlebowym bądź żytnim.

Zakwas na żur i barszcz biały? Kupić czy przygotować samemu?

Przygotowanie zakwasu na wypunktowane powyżej zupy jest łatwe, jakkolwiek nie każdemu wyjdzie za pierwszym razem. W poradnikach kulinarnych znaleźć można dziesiątki przepisów na zakwas, które warto wypróbować. Używając jednakże domowy zakwas powinno się przewidzieć pichcenie zupy z odpowiednim wyprzedzeniem. Wobec tego, jeśli chrapka np. na barszcz biały zaatakuje was ni stąd, ni zowąd, zalecamy kupić gotowy zakwas, który dostępny jest w wygodnych butelkach, wystarczających na ugotowanie porcji zupy dla całej rodziny. W sklepach spożywczych, zarówno tych internetowych, jak i tradycyjnych, bez problemu dostaniemy zakwasy z mąki pszennej czy żytniej, na bazie których przyrządzimy smakowity barszcz biały i żurek staropolski bądź śląski.

Dane firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]