Chcesz zamówić sól himalajską różową? Odwiedź tę stronę
Składnikiem potrzebnym do prawidłowego działania ludzkiego organizmu jest sól. Jakie właściwości posiada sól himalajska i sól kłodawska? Czemu należy ich używać do przygotowywania żywności?
Atuty soli himalajskiej
Sól kuchenna to jeden z najważniejszych dodatków, który wspaniale uwydatnia smak jedzenia. Jakkolwiek nieumiarkowane użycie soli może mieć niepożądane oddziaływanie na nasze samopoczucie, to jej rozsądne ilości (do 6 g dziennie) są potrzebne dla właściwego funkcjonowania naszego organizmu. Sól zaopatruje nas wszak w sód, tj. w pierwiastek regulujący gospodarkę wodną i podtrzymanie poprawnego ciśnienia krwi. Jednym ze zdrowych typów soli jest sól himalajska pochodząca ze pokładów liczących ok. 250 mln lat. Produkt ten mieści w sobie masę cennych minerałów oraz pierwiastków, takich jak żelazo, magnez czy potas, a przy tym nie posiada szkodliwych składników i zanieczyszczeń, np. toksycznych metali ciężkich. Sól himalajska wspaniale podkreśla smak dań i jest do kupienia zarówno w formie drobnych, jak i grubszych kryształków.
Sól kłodawska – źródło wapnia, magnezu i cynku
Sól kłodawska natomiast to produkt o dużym stopniu czystości – posiada ok. 97% NaCl i jest znakomitym dodatkiem do tradycyjnych kiszonek. Jest między innymi kopalnią potasu, wapnia czy cynku, czyli pierwiastków niezbędnych do utrzymania dobrego samopoczucia. Sól kłodawska czerpana jest w kopalni Kłodawa w Wielkopolsce. Nie ługuje jej się, skutkiem tego nie traci swoich właściwości i jest łatwo absorbowana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska jest często stosowana nie tylko w branży gastronomicznej, ale również sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w lecznictwie, rolnictwie i kosmetyce.
Dane firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]